«

»

Print this Post

Knit a Baby Sweater xD

Assalamualaikum to all :)

Alhamdulillah.. finally I get the chance to update this blog with my latest project.. if you still remember :)

This is my first Raglan Baby Sweater.. for 6-12 months old.. it took me about 1 week to finish this :( took a lot of time since i have other job to do.

There are a lots of thing that I need to improve in making a sweater :(

My friend’s daughter :) hihi.. sooo cute!!

This raglan sweater is really easy to do once you know the technique xD

I had to change few things and not 100% following the pattern, especially the size of the sweater. This pattern is suitable for boys or girls. When you have mastered this raglan pattern, it will be easy  to design one of your own.

Alhamdulillah.. semoga Allah sentiasa memurahkan rezeki kita dan memperluaskan jalan yang mudah untuk kita semua.. amin ya rabbal’alamin.

So so… what do you think ? :)

Hihihi… I kinda feel happy with the first outcome!

Ah.. i have few more orders need to be done soon.. hopefully, i can finish fast this time!

Assalamualaikum :)

 

Comments

comments

Permanent link to this article: http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/knit-a-baby-sweater-xd/

noorshaiyedah says:

sye baru nk bljar blh tunjuk kn x sis care2 mengait..

Da'Knit says:

Hi NoorShaiyedah,

Di dalam blog ini, saya ada tuliskan cara2 dan panduang mengait jarum satu Crochet dan jarum dua Knitting.
Noorshaiyedah boleh lihat di bawah Kategori:

Tutorial Crochet
Tutorial Knitting

Boleh email saya di sindarery@gmail.com jikalau ada apa2 yang Noorshaiyedah nak tanya ya :)

Terima kasih.

Nor says:

hi Ery,

boleh tak u tunjuk kan step-step nak start buat sweater tu? i tgh gian nak mengait ni….hehehehe

Nor

Da'Knit says:

Hi Nor :)

InsyaAllah bila ada kesempatan saya akan cuba buat cara nak buat sweater ni. Sekarang ni tak larat nak buat tutorial hihihi sbb sedang menunggu hari lagi.. uhhh.. jemput datang selalu ya <3

Kak Sariah says:

Ery, cantik sangat sweater ni, macam mana nak jadi expert cam Ery ya, seminggu… cepat tu

Da'Knit says:

Kak sariahh! :D lama tak dengar berita.. apa khabar? semoga sihat selalu :) Sweater ni senang ja kak Sary.. kalau kak Sary nak cuba, google – knit raglan pattern.. – macam mana projek knitting akak? oh.. tak lah expert akak.. terima kasih, alhamdulillah, seminggu kalau buat baju baby boleh siap.. tapi kalau buat baju dewasa, ambil masa sebulan juga.. :(

Kak Sariah says:

Alhamdulillah sihat Ery… benang yang akak order dari Ery dulu tu masih tak siap2 lagi…. nak kena belajar lagi ni. Nanti kalau siap akak update kat FB ya

Da'Knit says:

Alhamdulillah.. gembira dengar kak Sary sihat :) oh ya ka hehehe.. samalah kak .. saya ni benang yang order dari dulu-dulu pun masih lagi simpan kemas dalam beg hahah.. x tau lah bila nak habiskan tapi saya berazam juga utk habiskan, wokie! saya akan tunggu update FB kak sary xD

lia says:

cantiknya sweater ni ery!!dengan warna merah garang ni…cantik sgt! hai,bilalah akak nak pandai knitting mcm ery ni…skrg ni baru pandai slip knot dgn cast on je….hihi.. :)

Da'Knit says:

Terima kasih kak Lia :) hahah.. merah memang garang kan? Warna merah ni pilihan colleague sendiri.. insyaAllah, kak Lia pun pasti akan mahir knitting tidak lama lagi! Oh.. kalau dah boleh slip knot dan cast on, kak Lia dah boleh start buat Knit dan Purl ni.. saya cadangkan kak Lia praktis dulu dengan Knit.. bila dah mahir Knit, baru jump ke Purl dan insyaAllah, mesti senang selepas tu. :)

Amani says:

waaaaaa..comel sgt2 raglan sweater ni…well done!

Da'Knit says:

Thanks Amani! :)
Next time.. Amani pula buat ok? Version Amani hihi.. mesti cute.. Amani pernah buat baby sweater crochet?

Amani says:

belum pernah buat sweater..tapi ada tengok2, suka yang raglan arm mcm ery buat ni…insyaAllah nanti saya try buat…hehe tp versi crochet la…knitting belum belajar:-)

Da'Knit says:

oo.. version crochet ni yang nak tengok. Wokey Amani! Tak sabar nak lihat :) Wish you all the best! Kalau dah siap nanti, share tau!

Ayza Gursoy says:

Selam Er,
Nasilsiniz? :) Allahim, ne guzel yavv… simpan untuk your future baby, Er! It’s so cute!

Da'Knit says:

Waalaikumsalam kak Ayza..

Alhamdulillah, ben iyiyim kak Ayza :) waahh.. cok tesekkur ederim… bu güzel ama örgümü daha gelistirmem lazim.. hihi oh ya kak Ayza.. sweater ni tempahan rakan sepejabat, dia kata nak kasi pakai baby dia dalam kapal.. harap dia suka xD.. tapi seronok sebab belajar benda baru kan kak Ayza xD

Jaja says:

ya Allah comelnya!!!! well done! i may be a novice in all this but i think you did very well for a first sweater project. rasa mcm nak order jugak tapi takde baby kat rumah ni nak pakai :) topi crochet kuning dah siap?

Da'Knit says:

Jaja.. thank you so much! xD
Nanti Jaja cuba buat sweater crochet.. mesti lagi cantik. I think if you use crochet to make a sweater, it will be much faster compared to knitting. hihi.. we don’t have a baby too at home xD if not because of my colleague, i may not have a chance to knit a one for now.. :P Alhamdulilah.. yang penting, kita belajar satu benda yang baru kan? Jaja punya projek macam mana? Hari-hari jenguk blog Jaja.. x sabar mau tengok projek baru.. hehehe.. Ahh.. the yellow crochet tu.. still not done yet.. masih terbengkalai dalam beg :(
InsyaAllah.. cuti ni akan sambung.. nanti siap.. saya cuba upload .. hihi.. harap-harap ok.. xD

Jaja says:

Salam! Ye tak ye, cuti sekolah kan? Amboi, syok lah dia knit/crochet je tiap2 hari. Jangan lupa keluar rumah, enjoy the sun ok? :)

Baby sweater ni cutting dia mmg cantik & colour yg dipilih pun sesuai either for baby boy or girl. Cutey, geram tengok! XD

InsyaAllah cousin pun nak bersalin bulan 6 ni; ingat nak buatkan satu baby sweater untuk the future lil’ niece. InsyaAllah will share the progress in my blog.

Baru tadi update blog, tapi pasal jalan2. Project2 lain will also be updated in my blog today! Seronok rasa dapat membebel sorang2 dalam blog kan? hahaha XD

Da'Knit says:

Salam Jaja.. ah ha.. cuti sekolah ni.. hahaha.. seronok syok hahaha.. tapi busy juga :( banyak benda nak kena settle time cuti ni.. semoga Allah permudahkan segala urusan kita Jaja amin amin amin ya rabb. Thank you Jaja.. cutting raglan ni memang cute. Pattern yang ini paling basic. Bila Jaja dah mahir dengan pattern raglan, Jaja boleh ubahsuai ikut citarasa pattern sendiri. Boleh tambah corak kat bahagian lengan/body..
Oh ya ka.. saya doakan semoga cousin Jaja selamat melahirkan bayinya.. amin. Hehe.. buatlah Jaja.. saya nak tengok ni! :) Yay! Bagus bagus.. saya hari-hari jenguk blog Jaja :) Love your stories.. Nanti jaja letak shoutbox k.. boleh saya selalu drop by salam for Jaja :D

Wie says:

Cantikk… ;)

Da'Knit says:

terima kasih kak wie :)

Zila says:

pergh..pergh…pergh….. kagum
1 minggu jer…

memang knitter yang tegar nih… hehehe..

tahniah…tahniah… (bila la nak ikut jejak langkah awak nih…) hehehe

Da'Knit says:

terima kasih kak Zila :)

Ahhh.. 1 minggu lama kak Zila.. rasa mcam bertahun2 mengait benda ni :(
memang pening juga kalau kait tanpa henti…

nanti kak Zila cuba juga k?

cikida says:

waahhh cantek2! kemas je. cepat ape 1 week dah siap. kagum sy. saye pny berminggu2 dahhhhhh T_T. sian blog tak terupdate. huhu

Da'Knit says:

tulah Syahidah.. kak Ery pun tertunggu-tunggu update dari Cikida xD
Terima kasih syahidah.. comot lagi ni.. hehehe.. xD

Aisyah Helga says:

Cantiks!! Mesti Ery bangga dapat siapkan sweater ni kan? Akak ni takut nak buat benda macam ni, takut tak jadi :p Well done!

Da'Knit says:

Terima kasih kak Aisyah.. oh.. masih banyak kelemahan dalam buat sweater ni kak Aisyah .. insyaAllah, akan diimprove! kak Aisyah mesti boleh buat satu juga :)
Kak Aisyah cuba ya!